Poszczególne grupy brodawek smakowych są szczególnie wrażliwe na pewne tylko rodzaje smaku. Brodawki okolone na podstawie języka najbardziej odczuwają gorycz, koniec języka jest wrażliwy na smak słodki. Smak kwaśny najlepiej odczuwa się na bokach, a słony - na brzegach i końcu języka. Sól kuchenna wywołuje czysty smak słony. Inne sole dają przeważnie smak mieszany, np. Na2S04, wywołuje smak gorzko-słony, a MgS04 - czysty smak gorzki. Gorzki smak wywołują na ogół liczne ciała o różnorodnych właściwościach chemicznych. Znanym przedstawicielem alkaloidów o wyraźnym smaku gorzkim jest ...
Minimalne stężenia ciał potrzebnych do odczuwania pewnego smaku są indywidualnie różne. Do odczuwania smaku cukru potrzeba od 3-58 mg cukru, dla soli kuchennej od 1 do. 3ó mg, dla kwasu siarczanego 0,4 mg, dla siarczanu chiny 0,04 mg. (Zunt z). Wrażenie smakowe otrzymujemy dopiero po przedostaniu się do kubków smakowych ciał rozpuszczonych w wodzie. Wrażenia smakowe odgrywają dużą rolę nie tylko w badaniu i wybieraniu pokarmu, ale również odruchowo wpływają na ilość i jakość soków trawiennych i śliny, która spełnia ważną rolę w czynności jamy ustnej i gardła. Ślina Ślinę wytwarz...
Analizę immunohistochemiczną przeprowadzono na mikromacierzy tkankowej, która ułatwiła szybką wydajność, ale mogła nie docenić heterogenności ekspresji CDX2 w całym guzie. Co więcej, odkrycia te podnoszą ważną kwestię tego, jaki mechanizm może zadziałać przy wyciszaniu CDX2; odpowiedź na to pytanie może doprowadzić do odkrycia nowego podejścia do leczenia podstawowego problemu. Badanie to umożliwia onkologom wykroczenie poza nieadekwatną metodę selekcji pacjentów z rakiem okrężnicy w stopniu II w chemioterapii adiuwantowej. Oprócz celów genetycznych, hipermetylacja genu kodującego czynnik tr...